Składniki: 250 g mąki 1 łyżka oliwy 1 jajko 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli 100 g masło 50 g cukru pudru Nadzienie: 750 g jabłek 30 g rodzynek ½ łyżeczki cynamonu 80 g bułki tartej 50 g masła 40 g cukru Sposób wykonania: Do mąki wbić jajko, dodać ocet, oliwę oraz sól. Całość dokładnie…
Tag: z jabłkami
Listy
Schabowe z jabłkami
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 6 szt. kotletów schabowych 4 jabłka 4 łyżki masła 4 łyżki oleju 50 ml. białego wytrawnego wina łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Na rozgrzanym na patelni oleju zrumienić kotlety schabowe z obu stron i przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Oprószyć…
Listy
Plastry jabłka z serem czosnkowym i bekonem Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 10 plastrów kwaśnego jabłka 10 plastrów bekonu 10 łyżeczek twarogu śmietankowego 2 rozgniecione ząbki czosnku sok z cytryny Sposób przyrządzenia: plastry jabłek o grubości około 10 mm skropić sokiem z cytryny. Twaróg wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem. Bekon pokroić w kostkę, wysmażyć na patelni, obsączyć skwareczki z tłuszczu. Plastry posmarować pastą twarogową, a…
Listy
Tarta z jabłkiem
by Agata Waluś • • 0 Comments
Listy
Mus jabłkowy
by Asia Kluska • • 0 Comments
Składniki: 30 dag jabłek czubata łyżeczka żelatyny 2 białka cukier Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić na mniejsze kawałki, które rozgotować podlewając w odrobiną wody. Wówczas przetrzeć je przez sito. Następnie doprawić do smaku cukrem i doprowadzić do wrzenia. Natomiast białka ubić na sztywną pianę, którą dodać do przecieru. Na koniec dodać również żelatynę rozpuszczoną w…