Składniki:
- 2 jajka
- 1 szkl zsiadłego mleka
- 1 szkl mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- tłuszcz
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- sól
Składniki: ½ kg jabłek 1 cebula pomarańcza 5 dag rodzynków ½ papryczki chili 10 dag cukru 1 łyżeczka musztardy francuskiej z gorczycą ½ szkl octu jabłkowego sól pieprz imbir Sposób wykonania: Pomarańcze oraz jabłka obrać ze skórki po czym pokroić na mniejsze kawałki usuwając pestki. Przełożyć do rondelka, dodać pokrojoną cebulę oraz ocet winny. Całość…
Składniki: 1 kg rajskich jabłek 1 kg cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Cukier zalać wodą i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gęsty syrop. Wówczas włożyć jabłka ponakłuwane wykałaczką. Odstawić na 24 godziny. Następnego dnia smażyć na małym ogniu, do momentu, aż jabłka staną się szkliste. Przełożyć konfitury do słoika, szczelnie…
Składniki: 3 przekrojone na połowę, oczyszczone, pozbawione gniazd nasiennych jabłka ¼ szklanki roztopionego masła 2 łyżki brązowego cukru mielony cynamon do smaku Sposób przyrządzenia: Grill nagrzać do temperatury 200 – 210 stopni C. Piec jabłka kilkakrotnie je obracając 4 minuty. Podpieczone jabłka posmarować masłem wymieszanym z cukrem i cynamonem. Piec kolejne 4 minuty obracając i…