Składniki: 300g grzybów solonych lub marynowanych 3 kartofle ugotowane w mundurkach 1 cebula 4 pomidory 150g korniszonów 3 jaja ugotowane na twardo 1,5 łyżeczki musztardy 2 łyżki oliwy 1/3 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki kminku 1 łyżka siekanego koperku 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ostudzone kartofle obrać i pokroić w cienkie paski.…
Tag: z grzybów
Porady i Ciekawostki
Grzybobranie zimą? – ależ tak!
by marek • • 0 Comments
Wydawać by się mogło że zima to martwy okres dla lubiących grzybobranie. Otóż nie i zimą możemy zbierać grzyby jadalne. Oto dwa, z pośród kilku gatunków występujących na terenie naszego kraju grzybów zimnolubnych. Uszak bzowy Owocnik kształtem przypomina małżowinę uszną . Występuje przez cały rok na martwych gałęziach dzikiego bzu czarnego. W Polsce częsty,…
Rydze
Rydze smażone na maśle
by Paweł • • 0 Comments
Składniki: świeże rydze masło pieczywo (weka lub bagietka ) sól pieprz Sposób przyrządzenia: Świeże rydze czyścimy dokładnie za pomocą małego pędzelka. Solimy i pieprzymy do smaku od strony blaszek. Na patelni rozgrzewany dość mocno masło, rydze smażymy z obu stron na mocno brązowy kolor. Na pozostałym tłuszcz spod smażenia smażymy grzanki. Podajemy gorące razem z…
Grzyby
Zapiekanka z ryżu i grzybów
by Teresa • • 0 Comments
Grzyby
Grzyby podpieńki
by marek • • 0 Comments
Pokazują się dopiero w późnej jesieni, gdy już niema innych grzybów. Rosną całymi gromadami pod pniami spróchniałych drzew po kilkanaście razem. Są bardzo smaczne, przyrządzone w następujący sposób: obrać same młode czapeczki, wypłukać, sparzyć wrzącą wodą, a gdy w niej się parę razy zagotują, odcedzić, posolić, opieprzyć i dusić na maśle z cebulką. Przed wydaniem,…