Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z grzybów

Pieczarki z orzechami

Składniki: 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 750 g pieczarek sól pieprz 150 g orzeszków piniowych 100 g migdałów 1 łyżka posiekanej mięty Sposób wykonania: Posiekany czosnek i pokrojone ziemniaki obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Po ok. 5 minutach dodać grubo pokrojone pieczarki. Całość wymieszać i doprawić so smaku solą oraz pieprzem. Pozostawić na…

Grzybki z cząbrem

Składniki: 45 dag grzybów 1 szkl. octu z sherry ½ szkl. granulowanego cukru ¼ szkl. oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanego cząbru sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby wrzucić do rondelka, dodać cukier i wlać oliwę oraz ocet po czym doprowadzić do wrzenia, wówczas zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie gdy…

Nadziewane pieczarki eweliny

Składniki:
• pieczarki całe duże 6 sztuk
• szynka wędzona 2 plasterki
• ser żółty Gouda 2 plastry
• jajko na twardo ugotowane 1 sztuka
• czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
• pieprz ziołowy do smaku
• sól ziołowa do smaku

Sposób przyrządzenia:

Z pieczarek wycinamy trzonki i drobno kroimy, przesmażamy na patelni. Wrzucamy drobno pokrojona wędlinę. Chwile smażymy i przekładamy do miseczki.  Ser żółty kroimy w kosteczkę i dodajemy do miski. Wrzucamy ugotowane żółtko i posiekane białko. Doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy do kapeluszy z pieczarek i na papierze do pieczenia zapiekamy w 220’C około 15 minut.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Boczniaki w sosie serowym

Składniki: • boczniaki 4 sztuki duże • ser dorblue 10 dkg • śmietanka 18% 100 ml • ugotowany makaron świderki 10-20 dkg • gałka muszkatołowa i pieprz ziołowy do smaku Sposób przyrządzenia: Boczniaki kroimy w paseczki i lekko obgotowujemy w wodzie. Na patelnie wlewamy śmietankę i kruszymy ser – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się sera,…