Składniki: 50 dkg kapeluszy pieczarek 1 cebula 1 szklanka bulionu mięsnego 3 łyżki kwaśnej śmietany kremowej 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki tartego żółtego sera Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę, dusić kilka minut mieszając, dodać pieczarki, dusić aż cały sos odparuje. Do duszących…
Tag: z grzybów
Grzyby
Mieszanka grzybów do bułeczki
by Dagmara Maj • • 0 Comments
Składniki: 500 g mieszanki grzybów 1 ząbek czosnku 2 cebule 5 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz 1 pęczek natki pietruszki Sposób wykonania: Cebulę i czosnek posiekać a grzyby pokroić w kostkę i razem przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na sam koniec posypać posiekaną natka pietruszki. Grzyby najlepiej smakują ze…
Pieczarki
Krokiety z kapustą i pieczarkami
by Zygmunt Zachariasz • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. mleka 25 dag mąki 2 jajka sól 0, 5 kg mięsa 25 dag pieczarek 25 dag kiszonej kapusty 3 marchewki pieprz Sposób wykonania: Z mleka, mąki, jajka i szczypty soli zrobić ciasto, z którego usmażyć naleśniki. Następnie ugotowane mięso oraz marchewkę zemleć w maszynce. Natomiast kapustę ugotować, poszatkować i dodać do mięsnej…
Pieczarki
Babeczki z pieczarkowym farszem
by Urszula Grześkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. mąki żółtko ½ szkl. śmietany ½ kostki margaryny szczypta soli Farsz: 400 g pieczarek 2 cebule 4 łyżki masła 4 łyżki oleju sól pieprz 100 g żółtego sera Sposób wykonania: Margarynę posiekać razem z mąką po czym dodać żółtko, śmietanę oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wyrobić. Powstałe ciasto owinąć w folie aluminiową…
Grzyby
Paprykarz grzybowy
by Danuta • • 0 Comments
Składniki: ½ kg grzybów 1 cebula 2 papryki 100 ml śmietany 50 ml rosołu sól pieprz 1 łyżka mąki natka pietruszki masło Sposób wykonania: Grzyby pokrojone w plastry i cebulę pokrojoną w krążki poddusić na rozgrzanym maśle po czym dodać paprykę pokrojoną w kostkę i polać całość rosołem. Dusić do miękkości papryki po czym dodać…