Składniki: 7 dag kiszonej kapusty 3 dag suszonych grzybów łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia kapustę poszatkować i zalać ją wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia i gotować około 30 minut. W między czasie grzyby ugotować w tej samej wódzie w której się moczyły po czym przelać je…
Tag: z grzybów
Listy
Fasolka szparagowa z pieczarkami
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg fasolki szparagowej 10 dkg pieczarek lub grzybów leśnych 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżki oliwy sól, pieprz ulubione zioła do smaku Sposób przyrządzenia: Fasolkę umyć, obsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. W rondlu doprowadzić do wrzenia osoloną wodę, dodać fasolkę, gotować tak długo aż będzie miękka ale jeszcze chrupiąca. Na patelni rozgrzać masło,…
Listy
Zupa z mięsem i grzybami
by Dominika Jarczyk • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg wołowiny bez kości 20 dkg grzybów leśnych lub pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki 1 ząbek czosnku 1 pietruszka sól, pieprz, cukier do smaku natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w plastry, dodać obrany i posiekany czosnek, pokrojony drobno obrany korzeń pietruszki, cukier, sól, pieprz, odstawić na 30 minut.…
Listy
Pieczarki czosnkiem pachnące
by Lidia Krawiecka • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg pieczarek 1 łyżka drobno posiekanego czosnku 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki i rozmarynu 1 łyżka oliwy 2 łyżka tartego sera mozarella 1 drobno posiekana cebula sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek i cebulę, zeszklić nie rumieniąc. Dodać plastry pieczarek, dusić aż…
Listy
Zupa ziemniaczana z pieczarkami Pauliny
by Paulina • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg pieczarek 30 dkg ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 1 litr wody lub bulionu mięsnego kwaśna śmietana sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić, przyciąć trzony, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć kilka minut, dodać pieczarki, dsić mieszając aż odparuje wytworzony sos. W rondlu…