Składniki: ½ kg pieczarek 1 szklanka jasnego piwa 1 szklanka mąki 2 łyżki mąki do panierowania 3 jajka 1/2 szklanki oleju do smażenia sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Oddzielić żółtka od białek. Z żółtkami połączyć mąkę, dodać 2 łyżki oleju i szklankę piwa. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, dodać do…
Tag: z grzybami
Pieczarki
Pasztet z pieczarek
by Robert Chludziński • • 0 Comments
Składniki: 1 kg pieczarek 4 cebule 3 czerstwe kajzerki 1 szkl. mleka 4 jajka 2 czubate łyżki bułki tartej olej sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Pieczarki zetrzeć na tarce po czym obsmażyć je na rozgrzanym oleju. W między czasie posiekana cebulę również podsmażyć na rozgrzanym oleju po czym dodać ją do pieczarek razem z…
Grzyby
Racuszki z grzybów
by Ula Bal • • 0 Comments
Składniki: 50 dag pieczarek cebula 3 jajka 5 łyżek mąki garść zieleniny sól pieprz tłuszcz Sposób wykonania: Pieczarki oraz cebule posiekać po czym podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, wówczas zestawić z ognia do ostygnięcia. Po tym czasie dodać mąkę, posiekaną zieleninę i wbić jajka. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z powstałej…
Pieczarki
Pieczarki smażone w panierce
by Halina Czerniejewska • • 0 Comments
Składniki: pieczarki olej sól pieprz jajko bułka tarta Sposób wykonania: Pieczarki dokładnie oczyścić usuwając nóżki. Po czym oprószyć je solą i pieprzem. Następnie obtoczyć je w roztrzepanym jajku a potem w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
Sosy
Sos do śledzi
by Natalia Kołodziejek • • 0 Comments
Składniki: 5 cebul 15 grzybów suszonych ketchup koncentrat pomidorowy majeranek vegeta ziele angielskie liść laurowy olej pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać odcedzone grzyby, koncentrat, ketchup oraz 10 ziaren ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych. Całość wymieszać i doprawić jeszcze do smaku majerankiem. Trzymać na ogniu około 7 minut.