Składniki: 2 gruszki 3 dag cukru sok z 1 cytryny laska wanilii Sposób wykonania: 3/8 l wody razem z 3 dag cukru, wanilią i sokiem z cytryny doprowadzić do wrzenia, wówczas włożyć gruszki obrane i pokrojone na kawałki. Trzymać na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie przełożyć na talerzyki, polewając karmelem.
Tag: z gruszek
Listy
Gruszki w sosie bananowym
by Mateusz Ziemiański • • 0 Comments
Składniki: 2 gruszki ½ szkl. białego deserowego wina łyżka cukru goździki masła Sos: 2 białka 2 łyżki cukru pudru 1 banan łyżka białego rumu sok z cytryny Sposób wykonania: Wino, cukier, goździki oraz 1/2 szklanki wody doprowadzić do wrzenia po czym włożyć obrane gruszki przekrojone na połówki bez gniazd nasiennych. Trzymać na małym ogniu około…
Listy
Gruszki w budyniu
by Katarzyna Babickia • • 0 Comments
Składniki: 4 gruszki łyżka cukru łyżka soku z cytryny oliwa krem: ¾ szkl. słodkiej śmietanki ¼ szkl. mleka 2 łyżki budyniu śmietankowego łyżka cukru 2 żółtka łyżka cukru pudru Sposób wykonania: Gruszki obrać i przekroić na pół, usuwając gniazda nasienne po czym skropić je sokiem z cytryny i posypać cukrem pudrem, odstawić na bok. W…
Listy
Gruszki w miodzie
by Mariusz Cieślikowski • • 0 Comments
Składniki: 6 gruszek 4 goździki kawałek kory cynamonowej 1 szkl. białego deserowego wina 1 ½ szkl. wody 2/3 szkl. płynnego miodu listki mięty Sposób wykonania: Wino, wodę, miód oraz przyprawy doprowadzić do wrzenia, wówczas włożyć pionowo obranego gruszki/ Trzymać na małym ogniu do miękkości gruszek. Wówczas wyjąć i postawić na talerzykach a syrop w których…
Listy
Gruszki w budyniowym kremie
by Donata Lewandowicz • • 0 Comments
Składniki: 4 gruszki łyżka rodzynek 5 goździków łyżka płynnego miodu masło 2 szkl. mleka 2 łyżki cukru łyżka masła op. budyniu waniliowego 8 łyżeczek słodkiej śmietanki Sposób wykonania: Obrane gruszki przekroić na połówki i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Następnie ułożyć je w formie wysmarowanej masłem przecięciem do góry. W miejsce po gniazdach nasiennych włożyć…