Składniki:
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru pudru
- 5 jajek
- kieliszek rumu
- 2 szkl. mleka
- 3 gruszki
- bita śmietana
- łyżka cukru pudru
- cynamon
- tłuszcz
- łyżka tartej bułki
Składniki: 4 gruszki kieliszek rumu 4 łyżeczki cukru pudru smażona skórka pomarańczowa bita śmietana biszkopciki Sposób wykonania: Obrane gruszki przekroić na połówki z których wydrążyć gniazda nasienne. W powstałe otwory wsypać ½ łyżeczki cukru i ułożyć gruszki w naczyniu żaroodpornym . Skropić gruszki rumem i posypać skórką pomarańczową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni…
Składniki: 1 ½ szkl. ugotowanego ryżu 2 filiżanki sparzonych migdałów 10 gruszek 4 brzoskwinie 3 żółtka ½ szkl. cukru pudru 3 białka szczypta soli 3 łyżki cukru masło 3 łyżki pokruszonych biszkoptów Sposób wykonania: Do ryżu dodać posiekane migdały, wymieszać. Następnie formę wymieszać masłem i wysypać biszkoptami po czym rozłożyć połową ryżu. Obrane gruszki pokroić…
Składniki: 2 szkl. mąki 0,5 l zsiadłego mleka szczypta sody oczyszczonej 3 jajka 1/3 szkl. cukru pudru 2 szkl. startych gruszek szczypta soli olej cukier puder Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z solą oraz sodą oczyszczoną po czym dodać jajka ubite razem z cukrem. Całość dokładnie wymieszać, stopniowo dodając kefir oraz śmietanę. Gdy wszystkie składniki się…
Składniki: 8 gałek lodów 1 szkl. białego deserowego wina 2 łyżki cukru 2 goździki kawałek skórki z cytryny Sposób wykonania: Wino, cukier, goździki, skórka i sok z cytryny oraz 1 szkl. wody doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać obrane gruszki pokrojone na kawałki. Trzymać na małym ogniu około 12 minut.