Składniki: 4 gruszki sok i starta skórka z 1 cytryny 2 łyżki miodu 50 g posiekanych orzeszków pistacjowych ¾ szkl. deserowego wina Sposób wykonania: Miód, posiekane orzechy oraz skórkę z cytryny utrzeć. Następnie gruszki obrać skroić sokiem z cytryny i natrzeć je orzechową pastą. Przełożyć gruszki do naczynia żaroodpornego . Podlać je winem i wstawić…
Tag: z gruszek
Listy
Delikatny mus gruszkowy
by Ewa Juśkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 500 g gruszek 3 surowe białka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżeczki białego wina ½ łyżeczki mielonego cynamonu Sposób wykonania: Obrane gruszki pokroić na mniejsze kawałki, które podlać winem i trzymać na małym ogniu. Gdy się rozgotuje dodać do nich cukier, cynamon oraz żelatynę rozpuszczoną w odrobinę wody. Całość dokładnie zmiksować. Następnie…
Listy
Gruszki i porzeczkowy sos
by Cecylia Oszust • • 0 Comments
Składniki: 4 gruszki 400 g czarnych porzeczek 150 g cukru ½ laski wanilii ½ szkl. likieru z czarnej porzeczki łyżka soku z cytryny Sposób wykonania: Porzeczki przetrzeć przez sito po czym włożyć je do wrzącej wody, dodać cukier oraz laskę wanilii i gotowca około 10 minut. W między czasie gruszki obrać, pokroić i skropić sokiem…
Listy
Gruszki z kremem serowym
by Oliwia Subocz • • 0 Comments
Składniki: 2 gruszki 6 dag sera rokfor 6 dag białego twarożku 8 10 połówek orzecha włoskiego sok z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Rokfor rozgnieść widelcem po czym dodać do niego twarożek. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie obrane gruszki pokroić w plasterki , które skropić sokiem z cytryny aby…
Listy
Gruszki zapiekane w pianie
by Urszula Kałek • • 0 Comments
Składniki: 4 gruszki 4 żółtka 4 łyżki pokruszonych biszkoptów 8 łyżeczek konfitury 4 białka szczypta soli łyżka cukru tłuszcz do formy Sposób wykonania: Obrane gruszki przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. W powstałe otwory włożyć po łyżeczce konfitury po czym ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Następnie żółtka utrzeć z dodatkiem cukru po…