Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki w budyniu

Składniki:

  • 4 gruszki
  • łyżka cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • oliwa

    krem:

  • ¾ szkl. słodkiej śmietanki
  • ¼ szkl. mleka
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • łyżka cukru
  • 2 żółtka
  • łyżka cukru pudru

Sposób wykonania:

  1. Gruszki obrać i przekroić na pół, usuwając gniazda nasienne po czym skropić je sokiem z cytryny i posypać cukrem pudrem, odstawić na bok.
    W między czasie żółtka utrzeć z dodatkiem cukru pudru a śmietankę zagotować z dodatkiem cukru po czym dodać budyń wymieszany z mlekiem.
    Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 2 minut.
    Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia, wówczas cały czas mieszając dodawać żółtka.
    Natomiast gruszki obsmażyć na rozgrzanej oliwie i przed podaniem polać je sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *