Składniki:
- 4 gruszki
- łyżka cukru
- łyżka soku z cytryny
- oliwa
krem:
- ¾ szkl. słodkiej śmietanki
- ¼ szkl. mleka
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- łyżka cukru
- 2 żółtka
- łyżka cukru pudru
Sposób wykonania:
- Gruszki obrać i przekroić na pół, usuwając gniazda nasienne po czym skropić je sokiem z cytryny i posypać cukrem pudrem, odstawić na bok.
W między czasie żółtka utrzeć z dodatkiem cukru pudru a śmietankę zagotować z dodatkiem cukru po czym dodać budyń wymieszany z mlekiem.
Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 2 minut.
Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia, wówczas cały czas mieszając dodawać żółtka.
Natomiast gruszki obsmażyć na rozgrzanej oliwie i przed podaniem polać je sosem.