Składniki:
- 4 gruszki
- ½ szkl. białego deserowego wina
- 2 łyżki cukru
- laska wanilii
Krem:
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. słodkiej śmietanki
- 2 łyzki masła
- 2 łyzeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mleka
Sposób wykonania:
- Wino, cukier oraz 1 szklankę wody doprowadzić do wrzenia po czym włożyć obrane gruszki przekrojone na połówki bez gniazd nasiennych.
Trzymać na małym ogniu około 10 minut.
W między czasie mąkę wymieszać w ½ szkl. mleka a pozostałe mleko zagotować z dodatkiem masła, cukru i śmietanki wówczas nie przerywając mieszania dodawać stopniowo syrop z pod gruszek oraz rozcieńczoną mąkę.
Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty.
Powstałym sosem zalać gruszki przed podaniem.