Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki w budyniowym kremie

Składniki:

  • 4 gruszki
  • łyżka rodzynek
  • 5 goździków
  • łyżka płynnego miodu
  • masło
  • 2 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • op. budyniu waniliowego
  • 8 łyżeczek słodkiej śmietanki

    Sposób wykonania:
    Obrane gruszki przekroić na połówki i wydrążyć z nich gniazda nasienne.
    Następnie ułożyć je w formie wysmarowanej masłem przecięciem do góry.
    W miejsce po gniazdach nasiennych włożyć rodzynki.
    Całość polać miodem i posypać goździkami.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 15 minut.
    W między czasie 1 ½ szkl. mleka, masło oraz cukier doprowadzić do wrzenia po czym dodać budyń rozprowadzony w reszcie mleka.
    Całość wymieszać i gotować jeszcze około 2 minut.
    Powstały krem rozłożyć w salaterkach, ułożyć na nim gruszki i polać śmietanką.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *