Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki w sosie bananowym

Składniki:

  • 2 gruszki
  • ½ szkl. białego deserowego wina
  • łyżka cukru
  • goździki
  • masła

    Sos:

  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 banan
  • łyżka białego rumu
  • sok z cytryny

    Sposób wykonania:

    Wino, cukier, goździki oraz 1/2 szklanki wody doprowadzić do wrzenia po czym włożyć obrane gruszki przekrojone na połówki bez gniazd nasiennych.
    Trzymać na małym ogniu około 10 minut.
    Po tym czasie gruszki odsączyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
    Natomiast do syropu z gotowania gruszek dodać przetartego banana, sokiem z cytryny i rumem.
    Następnie białka ubić razem z cukrem pudrem, który przełożyć do kremu.
    Delikatnie wymieszać i przełożyć na gruszki.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *