Składniki:
- 2 gruszki
- ½ szkl. białego deserowego wina
- łyżka cukru
- goździki
- masła
Sos:
- 2 białka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 banan
- łyżka białego rumu
- sok z cytryny
Sposób wykonania:
Wino, cukier, goździki oraz 1/2 szklanki wody doprowadzić do wrzenia po czym włożyć obrane gruszki przekrojone na połówki bez gniazd nasiennych.
Trzymać na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie gruszki odsączyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Natomiast do syropu z gotowania gruszek dodać przetartego banana, sokiem z cytryny i rumem.
Następnie białka ubić razem z cukrem pudrem, który przełożyć do kremu.
Delikatnie wymieszać i przełożyć na gruszki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 15 minut.