Składniki: 4 steki z miecznika ½ szkl sosu tamari ½ szkl wody łyżka sherry łyżka startego świeżego imbiru ½ szkl zielonej cebulki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżeczki octu winnego z jabłek 2 łyżeczki cukru Sposób wykonania: Do miseczki wlać sos tamari, wodę oraz sherry. Wrzucić starty imbir, posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty…
Tag: z grilla
Listy
Marynata dla marchewek pieczonych na grillu
by Kasia • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 ząbki czosnku szczypta czarnego pieprzu Sposób wykonania: Oliwę z oliwek wymieszać z miodem. Dodać jasny sos sojowy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić do smaku pieprzem. Do powstałej marynaty włożyć marchewki i odstawić na 1 godzinę.
Listy
Marynata do mięs z grilla o smaku limonki i zielonej cebulki
by Ewelina Ptak • • 0 Comments
Składniki: ¼ szklanki soku z limonki 1 łyżeczka otartej z limonki skórki 2 łyżki białego octu winnego 2 łyżki drobno posiekanej zielonej cebulki 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku ½ łyżeczki mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty zmiksować w blenderze. Przygotować czyste słoiczki, przelać do nich marynatę, szczelnie zamknąć.…
Listy
Filety z żabnicy pieczone w szynce Parmeńskiej
by Ola • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z ogona żabnicy 2 drobno posiekane gałązki tymianku 15 plastrów szynki pomidorki koktajlowe Sposób przyrządzenia: Filet z żabnicy przekroić wzdłuż na 2 części, posypać drobno posiekanym tymiankiem, owinąć plastrami szynki, spiąć wykałaczkami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 10 minut, w połowie pieczenia obrucić. Podawać z…
Listy
Ośmiornica z grilla marynowana w winie i occie balsamicznym
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg sprawionych młodych ośmiornic 1,5 szklanki czerwonego wina 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki słodkiego sosu chili 4 łyżki keczupu posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia wino i ocet balsamiczny, dodać sprawioną ośmiornicę, gotować na małym ogniu 20 minut, odcedzić. Po schłodzeniu obgotowane tuszki ośmiornic…