Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z golonki

Peklowana golonka w galarecie

Składniki: 1 duża golonka jarzyny i warzywa 4 ząbki czosnku sól, pieprz Zaprawa peklująca Składniki: 1 l wody 1i1/2 łyżeczki soli peklującej 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 2 łyżeczka ziaren kolendry 2 liście laurowe  6 ziaren ziela angielskiego Sposób przyrządzania Przyrządzanie zaprawy: Wszystkie przyprawy utłuc grubo w moździerzu. Wodę zagotować i wsypać wszystkie składniki oprócz…

Kapuśniak pychotka

Składniki: 1 golonka włoszczyzna 1/2   małej białej kapusty (lub ¼ białej i ¼ włoskiej) cebula czerwona listek laurowy, ziele angielskie, kminek sól, pieprz Zaprawa peklująca 1 l wody 1i1/2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka kolendry 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Sposób przyrządzenia: Golonkę opalić, dokładnie umyć. Przygotować zaprawę…

Golonka w galarecie

Składniki: 1 golonka świeża średniej wielkości (około 800 gram), 1 golonka wędzona średniej wielkości (około 700 gram), średnia cebula, liść laurowy, 10 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, sól, Sposób przyrządzenia: Golonki dobrze wymyć, włożyć do odpowiedniej wielkości naczynia, zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu do miękkości dodając cebulę i…

Aromatyczna golonka

Składniki:

  • 1 kg świeżej wytrybowanej golonki, bez skóry,
  • 2 łyżki maki kukurydzianej,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki słodkiego sherry,
  • 1 łyżeczka świeżego obranego ze skóry i startego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków,
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 3 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 kostka rosołu drobiowego.

Golonka na ostro

Składniki:

    • 1 kg świeżej wytrybowanej golonki, bez skóry,
    • 2 łyżki maki kukurydzianej,
    • 3 łyżki sosu sojowego,
    • 2 łyżki słodkiego sherry,
    • 1 łyżeczka świeżego obranego ze skóry i startego imbiru,
    • 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków,
    • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
    • 1/4 szklanki wody,
    • 3 szklanki oleju roślinnego,
    • 1/4 litra rosołu