Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z gęsi

Gęś duszona w sosie śmietanowym

Składniki: 1,5 kg młodej gęsi 6 ziemniaków obranych, pokrojonych na ćwiartki 3 cebule, obrane, grubo pokrojone 3 pomidory, obrane ze skóry pokrojone w kostkę 2 szklanki bulionu mięsnego 1 szklanka śmietany kremowej olej Sposób przyrządzenia: Umytą i osuszoną tuszkę gęsi podzielić na porcje, przyprawić, obrumienić na części oleju. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, dodać…

Wątróbki gęsie po transylwańsku

Składniki: 25 dkg wątróbek gęsich 3 dkg tłuszczu z gęsi 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 cebula 1 pietruszka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wątróbki obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem, odłożyć na 20 minut. Pietruszkę i cebulę obrać. Pietruszkę pokroić…

Filet z gęsi pieczony z jabłkami

Składniki: 4 pierś z młodej gęsi 2 kwaśne jabłka mąka olej sól, pieprz Marynata: 1 szklanka soku jabłkowego 1 szklanka czerwonego wina 1 łyżka octu balsamicznego Sposób przyrządzenia: Wymieszaj sok z octem, winem, przyprawami, zalać nią mięso, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Obsączone z nadmiaru marynaty mięso obtocz w mące i obrumień na…

Gęś pieczona z jabłkami i śliwkami

Składniki: 1 duża młoda gęś 5 jabłek kwaśnych 5 ząbków czosnku 1 duże cebule 1 łyżka mąki ziemniaczanej 10 suszonych śliwek bez pestek majeranek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Dokładnie oczyszczoną gęś umyć, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, obtoczyć w majeranku. Nadziać gęś…