Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z gęsi

Gęś pieczona po dworsku

Składniki: 1 duża gęś (około 5 kg) 1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 średnie cebule pokrojone w ósemki 5 kwaśnych jabłek obranych pokrojonych w ósemki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki masła rozmaryn sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni c. Ziemniaki obgotować przez około 8 minut. Na patelni…

Gęś klasycznie

Dziadek mawiał, że gąska ma 4,5 kg poniżej same kości… powyżej sam tłuszcz… kupujmy gęsi w przedziale 4,5-5,0 kg !!! Przepis: 1.dzielimy na 4 części 2.grzbiecik i podroby sobie darujemy i robimy na nich krupnik polski-przepis zupy 3.natrzeć solą, pieprzem, majerankiem-obficie 4.lodówka – min. 4 godz. 5.ułożyć w gęsiarce ale jeszcze lepiej wychłodzić w tzw.…

Młoda gęś pieczona z jabłkami

Składniki: 1 duża młoda gęś 5 jabłek kwaśnych 5 ząbków czosnku 1 duże cebule 1 łyżka mąki ziemniaczanej garść rodzynek majeranek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Dokładnie oczyszczoną gęś umyć, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, obtoczyć w majeranku. Nadziać gęś jabłkami, rodzynkami, czosnkiemi…

Gęś po malajsku

Składniki: • pół gęsi • cebula • sok z połowy cytryny • łyżka wiórków kokosowych • pół szklanki śmietany • 4 banany • pół łyżeczki zmielonego cynamonu • pół łyżeczki goździków • pół łyżeczki imbiru • pół łyżeczki kardamonu • łyżeczka curry • olej • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Gęś oczyścić, umyć i osuszyć, podzielić…