Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z gęsi

Gęsie wątróbki z boczkiem

Składniki: • 3 wątróbki gęsie • 1/8 l mleka • 9 plasterków boczku Sposób przyrządzenia: Wątróbki namoczyć na noc w mleku. Każdą podzielić na trzy części. Przygotować jak najcieńsze plasterki boczku. Kawałki wątróbek owinąć boczkiem, spiąć wykałaczką, ułożyć na patelni, podlać 2 łyżkami wody, aby się nie przypaliło. Wstawić do piekarnika na dwadzieścia minut. Wątróbki…

Gęś w czarnej polewie

Składniki: • gęś • 25 dag włoszczyzny • sól • listek laurowy • 12 ziaren pieprzu podlewa: • 0,25 l octu winnego • 2 dag mąki • 13 g cukru • 2 łyżki powideł śliwkowych • 2 łyżki soku wiśniowego • mielony pieprz • imbir • goździki • cynamon Sposób przyrządzenia: Wypatroszoną i dokładnie oczyszczoną…

Gęś nadziewana kaszą gryczaną

Składniki: • gęś • łyżka szałwii suszonej • ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej • sól, pieprz nadzienie: • 50 dag kaszy gryczanej • 20 dag boczku wędzonego • 5 dag rodzynków • pęczek natki pietruszki • cebula • sól Sposób przyrządzenia: Gęś oczyścić, umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Natrzeć tuszkę…

Gęś duszona w kapuście

Składniki: • gęsie udka • 1,5 dag mąki • tłuszcz gęsi • majeranek • mała główka kapusty • 2 jabłka Sposób przyrządzenia: Pokrojone w małe kawałki mięso gęsich udek posolić, lekko oprószyć mąką i majerankiem, włożyć do rondla i podlać niewielką ilością wody. Przykryć i gotować. Gdy mięso jest miękkie, dodać główkę poszatkowanej kapusty i…

Dzika gęś pieczona po kurpiowsku

Składniki: • gęś • kilka goździków • pieprz • sól • 4 dag cebuli • 4 dag masła • 1 dag mąki Sposób przyrządzenia: Oskubaną, oczyszczoną gęś pokrajać na części. Oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa naszpikować goździkami. Cebulę pokrajać w talarki, masło stopić. Do tłuszczu włożyć cebulę i mięso gęsi, następnie piec około…