Składniki: 1 kurczak ok 1 ½ kg 30 dkg śliwek węgierek 2 duże jabłka 1 duża cebula szklanka bulionu drobiowego szczypta majeranku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, osuszyć, usunąć tłuszcz, pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, na rozgrzanym oleju , zrumienić kawałki…
Tag: z drobiu
Listy
Indyk w potrawce z curry i rodzynkami Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg piersi indyka 100 ml jogurtu naturalnego ½ szklanki rodzynek 2 cebule ½ szklanki śmietany sok z 1 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki curry 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Piersi z indyka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą , curry i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni,…
Listy
Kurczak zapiekany z warzywami i serem Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg ziemniaków 15 dkg brokułów 1 marchewka 40 dkg piersi z kurczaka 2 pomidory sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju szklanka bulionu drobiowego 10 dkg sera mozzarella w plastrach 8 czarnych oliwek Sposób przyrządzenia: Ziemniaki i marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na osolony wrzątek i ugotować przez 5 minut.…
Listy
Królik z gruszkami i winem pachnący ziołami Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 sprawione króliki sól, pieprz do smaku 10 dkg masła 400 ml różowego wina 6 gałązek tymianku 6 gałązek rozmarynu 4 łyżki borówek 8 gruszek Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić na 8 kawałków, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na maśle, wlać wino, dodać zioła. Królika piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni C. Mięso…