Składniki: 2 dojrzałe banany 6 łyżek rozpuszczonego masła 1 łyżeczka esencja waniliowa 2 duże jajka 1,5 szklanki maki 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Sposób przyrządzenia: Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki sypkie z wyjątkiem orzechów W misce posiekać drobniutko banany, dodać…
Tag: z dodatkami
Kluski śląskie
Kluski śląskie
by Bahus • • 0 Comments
Dodatki
Kluski żelazne (ziemniaczane)
by Bugs z Kalisza • • 2 komentarze
Składniki: 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 5 dużych ziemniaków 3 łyżki mąki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ugotowane ziemniaki obrać, przepuścić przez maszynkę. 5 dużych ziemniaków obrać, utrzeć na tarce, odcisnąć z wody przez czystą szmatkę. Płyn odstawić, a gdy na dnie powstanie osad, zlać ostrożnie wodę, osad zaś dodać do masy. Połączyć ziemniaki gotowane z…
Dodatki
Kiszona kapusta po bawarsku
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 60 dag kiszonej kapusty 3 jabłka 30 dag pieczarek bez ogonków 10 dag masła 25 dag wątrobianki 3 cebule 7,5 dag smalcu goździk jagody jałowca majeranek sól Sposób przyrządzenia: Na rozgrzany smalec wrzucamy wyciśniętą kiszoną kapustę. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna przepłukujemy ją wcześniej zimną wodą i odcedzamy na sicie. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę,…
Dodatki
Fasola szparagowa z cebulą
by Iza • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej 1 łyżka masła 1 cebula 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Fasolkę ugorować w osolonej wodzie tak aby była chrupiąca. Odcedzić, przelać zimną wodą odcedzić. Na patelni rozgrzać masło dodać obraną i pokrojoną w pół plastry cebulę, przyprawić, smażyć na złoty kolor, dodać sos sojowy,…