Składniki: 1 główka kapusty czerwonej 10 dkg boczeku liść laurowy ziele angielskie 1 kwaśne jabłko ocet spirytusowy sól lub warzywko pieprz Sposób przyrządzenia: W dość dużym garnku topimy wędzoną słoninę lub boczk. Wrzucamy poszatkowaną kapustę czerwoną, dodajemy 3-6 listek 1 laurowych,6-8 ziaren ziela angielskiego, troszkę warzywka (sól),pieprz mielony i całość nie dolewając wody dusimy pod…
Tag: z dodatkami
Dodatki
Galaretka z chrzanu
by Migdal • • 0 Comments
Składniki: • 30 dag utartego chrzanu (średni słoik) z kwaskiem cytrynowym • 3/4 szklanki gęstej śmietany • łyżka żelatyny • garść rodzynków • łyżka masła • łyżeczka mąki • cytryna • cukier • sól Sposób przyrządzenia: Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Do 1/4 szklanki wrzącej osolonej i ocukrzonej wody dodać chrzan wymieszany z…
Dodatki
Ćwikła wyśmienita
by Migdal • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg buraków • 3 łyżki chrzanu • 2 winne jabłka • 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina • cytryna • kilka goździków • gałązki natki pietruszki do dekoracji • cukier • sól Sposób przyrządzenia: Buraki umyć i ugotować lub upiec. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, przekroić, wycisnąć sok. Wystudzone buraki obrać, zetrzeć na…
Dodatki
Surówka z selerów
by Lila • • 0 Comments
Składniki: 40 dag selerów 25 ml oliwy 6 dag keczupu 4 dag przecieru z moreli suszonych natka pietruszki sól, cukier i sok z cytryny do smaku. Sposób przyrządzenia: Selery wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, wymieszać z oliwą, keczupem, przecierem z moreli i posiekaną natką pietruszki, doprawić do…
Dodatki
Surówka z marchwi
by Lila • • 0 Comments
Składniki: 30 dag marchewki 20 dag pieczarek natka pietruszki oliwa sól, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku. Sposób przyrządzenia: Marchewki oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Pieczarki oczyścić, opłukać , pokrajać w paseczki, wymieszać z marchewką, posiekaną natką pietruszki i oliwą, doprawić do smaku.