Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 6 łyżek rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka esencja waniliowa
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki maki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Sposób przyrządzenia:
Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki sypkie z wyjątkiem orzechów
W misce posiekać drobniutko banany, dodać rozpuszczone masło i esencję waniliową. Dodać jajka i nadal mieszać rozgniatając grudki bananów.
Mieszać mieszankę aż stanie się jednorodna i „gładka”
Do miski z bananami i pozostałymi dodatkami dodać wymieszane składniki sypkie. Dodać posiekane orzechy.
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki chleba.
Przełożyć masę do formy metalowej i piec 55 minut w temperaturze 195 stopni C
Po 55 minutach, bochenek chleba bananowego powinien być gotowy. Drewniana wykałaczka wbita do środka powinna być sucha i czysta. Odstawić wraz z formą aż ostygnie. Podawać na ciepło albo w pełni ostygnięty. Bochenek zawinięty w folię można przechować w temperaturze pokojowej cztery do pięciu dni.
Smacznego.
1 comment for “Domowy chleb z bananem i orzechami krok po kroku”