Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowy chleb z bananem i orzechami krok po kroku

Składniki:

    • 2 dojrzałe banany
    • 6 łyżek rozpuszczonego masła
    • 1 łyżeczka esencja waniliowa
    • 2 duże jajka
    • 1,5  szklanki maki
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2/3 szklanki cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich



    Sposób przyrządzenia:

    Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki sypkie z wyjątkiem orzechów

    W misce posiekać drobniutko banany, dodać rozpuszczone masło i esencję waniliową. Dodać jajka i nadal mieszać rozgniatając grudki bananów.

    Mieszać mieszankę aż stanie się jednorodna i „gładka”

    Do miski z bananami i pozostałymi dodatkami dodać wymieszane składniki sypkie. Dodać posiekane orzechy.

    Dokładnie wymieszać wszystkie składniki chleba.

    Przełożyć masę do formy metalowej i piec 55 minut w temperaturze 195 stopni C

    Po 55 minutach, bochenek chleba bananowego powinien być gotowy. Drewniana wykałaczka wbita do środka powinna być sucha i czysta. Odstawić wraz z formą aż ostygnie. Podawać na ciepło albo w pełni ostygnięty. Bochenek zawinięty w folię można przechować w temperaturze pokojowej cztery do pięciu dni.

    Smacznego.

1 comment for “Domowy chleb z bananem i orzechami krok po kroku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *