Składniki: 125 g masła 125g miałkiego cukru 2 łyżeczki rozpuszczonej kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka gorącej wody esencja waniliowa 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 30 kawałków czekolady Sposób wykonania:Masło utrzeć razem z cukrem po czym dodać kawę oraz esencję.Całość dokładnie wymieszać i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.Wszystkie…
Tag: z czekoladą
Inne wypieki
Bananowe muffinki z gorzką czekoladą
by Ewelina B • • 0 Comments
To kolejne muffinki – pyszne i mega bananowe. Przepis pochodzi z internetu. Składniki: • banan 1 sztuka • czekolada gorzka 1 tabliczka Mokre: • mleko 1 szklanka • jajka 2 sztuki Suche: • mąka 2 szklanki • proszek do pieczenia 2 łyżeczki • cynamon 1 łyżeczka • sól 1/4 łyżeczki • cukier 3/4 szklanki •…
Ciastka
Muffinki capuccino
by Ewelina B • • 0 Comments

Ten przepis powstał przez czysty przypadek – zabrakło mi mąki do innych muffinek ale miałam capuccino, dosypałam je i były z tego przepyszne muffinki.
Składniki:
• kawa capuccino w proszku 1/2 opakowania
• mąka 22 dkg
• proszek do pieczenia 2 łyżeczki
• cukier brązowy 17,5 dkg
• mleko 250 ml
• olej kujawski 90 ml
• esencja wnailiowa 1,5 łyżki
• jajko 1 sztuka
• czekolada mleczna lub o smkau capuccino 1/2 tabliczki

Desery
Bounty domowe
by Ewelina Bocis • • 0 Comments
Składniki:
• wiórki kokoswe 20 dkg
• śmietana kremówka 100 ml
• cukier puder 7 dkg
• masło 7 dkg
• czekolada mleczna 20 dkg
• esencja rumowa
Sposób przyrządzenia:
Masło rozpuszczamy ze śmietaną. Lekko studzimy, dodajemy kokos i puder. Mieszamy dokładnie, dodajemy esencję. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. Formujemy kuleczki i układamy je na talerzu wyłożonym folia spożywczą. Schładzamy w lodówce. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i obtaczamy w niej bounty – można pomóc sobie wykałaczkami (obracamy je nimi). Układamy z powrotem na talerz i do lodówki.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa.
Ciasta czekoladowe
Czekoladowa gwiazda
by Podkomorza • • 0 Comments
Składniki: 20 dag masła 20 dag cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 płaskie łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag mąki 15 dag gorzkiej polewy czekoladowej 2-3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki pistacji 1 opakowanie wiórków czekoladowych słoiczek (380 ml) wiśni tabliczka gorzkiej czekolady 40 dag śmietany kremówki…