Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z czekoladą

Ciasteczka z kawałkiem czekolady

Składniki: 125 g masła 125g miałkiego cukru 2 łyżeczki rozpuszczonej kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka gorącej wody esencja waniliowa 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 30 kawałków czekolady Sposób wykonania:Masło utrzeć razem z cukrem po czym dodać kawę oraz esencję.Całość dokładnie wymieszać i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.Wszystkie…

Muffinki capuccino

Ten przepis powstał przez czysty przypadek – zabrakło mi mąki do innych muffinek ale miałam capuccino, dosypałam je i były z tego przepyszne muffinki.

Składniki:
• kawa capuccino w proszku 1/2 opakowania
• mąka 22 dkg
• proszek do pieczenia 2 łyżeczki
• cukier brązowy 17,5 dkg
• mleko 250 ml
• olej kujawski 90 ml
• esencja wnailiowa 1,5 łyżki
• jajko 1 sztuka
• czekolada mleczna lub o smkau capuccino 1/2 tabliczki

Bounty domowe

Składniki:
• wiórki kokoswe 20 dkg
• śmietana kremówka 100 ml
• cukier puder 7 dkg
• masło 7 dkg
• czekolada mleczna 20 dkg
• esencja rumowa

Sposób przyrządzenia:
Masło rozpuszczamy ze śmietaną. Lekko studzimy, dodajemy kokos i puder. Mieszamy dokładnie, dodajemy esencję. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. Formujemy kuleczki i układamy je na talerzu wyłożonym folia spożywczą. Schładzamy w lodówce. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i obtaczamy w niej bounty – można pomóc sobie wykałaczkami (obracamy je nimi). Układamy z powrotem na talerz i do lodówki.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa.

Czekoladowa gwiazda

Składniki: 20 dag masła 20 dag cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 płaskie łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag mąki 15 dag gorzkiej polewy czekoladowej 2-3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki pistacji 1 opakowanie wiórków czekoladowych słoiczek (380 ml) wiśni tabliczka gorzkiej czekolady 40 dag śmietany kremówki…