Składniki: 50 g kruchych ciasteczek 4 łyżki cukru pudru 2 żółtka 100 g gorzkiej czekolady 100 g bakalii kieliszek rumu gotowa polewa czekoladowa Sposób wykonania: Masło utrzeć z dodatkiem cukru po czym wbić stopniowo po żółtku nie przerywając ucierania. Gdy masa zacznie robić się jednolita dodać jeszcze czekoladę startą na wiórka. Następnie dodać jeszcze rum,…
Tag: z czekoladą
Ciastka
Bezy w likierze
by Oliwia Cichosz • • 0 Comments
Składniki: 10 gotowych bez 150 g cukru pudru 2 łyżki czekolady w proszku 3 łyżki mleka łyżka stopionego masła Sposób wykonania: Mleko zagotować po czym dodać do niego cukier oraz czekoladę. Całość dokładnie utrzeć na gładką masę, wówczas dodać roztopione zimne masło. Powstałą masą smarować bezy i odstawiać aby obeschły.
Musy
Mus czekoladowy Kai
by Kaja Kołodziejska • • 0 Comments
Składniki: 3 szkl. mleka ½ szkl. cukru 100 g czekolady 3 listki żelatyny wiórki czekolady Sposób wykonania: Mleko zagotować z dodatkiem cukru i czekoladą. Następnie dodać żelatynę rozpuszczoną w ¼ szkl. wody. Całość ubijać trzepaczką aż powstanie piana, wówczas przełożyć ja do salaterek. Posypać wiórkami czekolady.
Kremy
Krem czekoladowy Wandy
by Wanda Zarzycka • • 0 Comments
Ciastka
Pierniczki czekoladowe Igora
by Igor Wilk • • 0 Comments
Składniki:• 4 białka• 1 szkl. cukru• 200 g startej czekoladowy• ½ szkl. mąki Sposób wykonania:Białka z dodo datkiem cukru i czekolady ubić na sztywno.Następnie dodać mąkę i całość dokładnie wymieszać.Z powstałego ciasta formować krążki, które ułożyć na blasze.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 5-7 minut.