Składniki: 500 g cienkich sznycli cielęcych 70 g mąki 50 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 120 ml bulionu wołowego sok z 1 cytryny 1 łyżka posiekanej pietruszki Sposób wykonania: Sznycle lekko rozbić tłuczkiem i obtoczyć w mące po czym obsmażyć na rozgrzanym maśle i oliwie, wówczas oprószyć sola i pieprzem. Następnie…
Tag: z cielęciny
Cielęcina
Sznycle cielęce schowane w pomidorach
by Bartek • • 0 Comments
Składniki: 500 g małych, cienkich sznycelków cielęcych 150 g mąki 4 łyżki oliwy oliwek 4-6 pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanych kaprów 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano sól pieprz Sposób wykonania: Sznycelki lekko rozbić i obtoczyć w mące po czym obrumienić je na rozgrzanej oliwie, wówczas oprószyć je solą oraz…
Cielęcina
Cielęcina z grzybami i porami
by Wiktoria • • 0 Comments
Składniki: 45 dag cielęciny 1 szkl. mąki ½ szkl oliwy z oliwek 2 pory 30 dag pieczarek ½ szkl. wytrawnego białego wina 4 szkl. bulionu drobiowego sól pieprz Sposób wykonania: Cielęcinę pokroić w kostkę, którą oprószyć mąką, solą oraz pieprzem po czym wrzucić ją na rozgrzaną oliwę i dokładnie obrumienić, zdjąć z garnka i odstawić.…
Cielęcina
Kotlety cielęce z oregano z nutą cytrynową
by Dominika • • 0 Comments
Składniki: 2 cielęce kotlety sok i skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki oregano 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Kotlety skropić sokiem z cytryny oraz natrzeć skórką, oregano, solą i pieprzem. Następnie zarumienić je na rozgrzanym oleju, wówczas przełożyć je na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10…
Cielęcina
Cielęce klopsy z daktylami i orzechami
by Agnieszka G • • 0 Comments
Składniki: • 5 grubych kromek chleba • 1 żółta cebula • 2 gałązki oregano • 2 gałązki tymianku • ½ szkl. daktyli • ½ szkl. orzechów • 1 łyżka oliwy z oliwek • 70 dag mielonej cielęciny • 1 kg mielonej wieprzowiny (najlepiej łopatki) • 1 jajko • pieprz Sposób wykonania: Do mięsa wbić jajko…