Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z cielęciny

Cielęcina duszona z porami

Składniki: • 400 g cielęciny z łopatki • 40 g tłuszczu • 0,2 l kwaśniej śmietany • wywar z kości • 300 g porów • wywar z kości • 20 g mąki • 1 łyżeczka posiekanego koperku • pieprz • sól Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę po czym obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, oprószyć solą…

Wątróbka wieprzowa lub cielęca w czerwonym winie

Składniki: 50 dkg wątróbki pokrojonej w plastry mąka pszenna z dodatkiem soli i pieprzu 1 drobno pokrojona cebula masło do smażenia, najlepiej klarowane ½ szklanki czerwonego, słodkiego wina ½ szklanki mocnego wywaru mięsnego kilka listków szałwi Sposób przyrządzenia: Pokrojoną w plastry wątróbkę oczyścić z błon i resztek żółciowodów, wypłukać. Tak przygotowane plastry zalać mlekiem i…

Cielęcina duszona z brukselką

Składniki: 400 g cielęciny 300 g brukselki 50 g sera edamskiego 2 ząbki czosnku 1 cebula wywar z kości 30 g mąki 40 g tłuszczu ketchup sól pieprz Sposób wykonania: Pokrojone mięso wrzucić na patelnie z rozgrzanym tłuszczem , obsmażyć, wówczas oprószyć sola i pieprzem oraz doprawić rozgniecionym czosnkiem i dodać posiekaną cebulę. Następnie podlać…

Cielęcina w włoskiej kapuście

Składniki: 400 g cielęciny 1 młoda kapusta włoska 40 g tłuszczu wywar z kości 30 g mąki kminek majeranek sól pieprz   Sposób wykonania: Pokrojone mięso wrzucić na patelnie z rozgrzanym tłuszczem, obsmażyć po czym doprawić do  smaku solą  i pieprzem. Następnie podlać wywarem i pozostawić na ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie  wówczas…

Mięsne kulki w musztardzie

Składniki: 200 g cielęciny 150 g wieprzowiny 150 g baraniny 1cebula ½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania: Mięso zemleć po czym doprawić solą, pieprzem, wymieszać i dostawić na 2-3godz. Po tym czasie dodać posiekaną cebulkę i doprawić papryką w proszku. Z powstałej masy formować małe kulki i smażyć na rozgrzanym…