Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina z grzybami i porami

Składniki:

  • 45 dag cielęciny
  • 1 szkl. mąki
  • ½ szkl oliwy z oliwek
  • 2 pory
  • 30 dag pieczarek
  • ½ szkl. wytrawnego białego wina
  • 4 szkl. bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cielęcinę pokroić w kostkę, którą oprószyć mąką, solą oraz pieprzem po czym wrzucić ją na rozgrzaną oliwę i dokładnie obrumienić, zdjąć z garnka i odstawić.
    Następnie do tego samego garnka wrzucić pokrojone  plastry pory oraz grzyby pokrojone w plasterki.
    Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 5 minut, wówczas wlać wino i wrzucić mięso.
    Wymieszać i wlać jeszcze bulion i doprowadzić całość do wrzenia.
    Zmniejszyć ogień i pozostawić na ogniu ok. 1,5 godziny.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *