Składniki: 50 dkg wątróbki cielęcej lub wieprzowej 2 kwaśne jabłka 10 suszonych śliwek bez pestek 3 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób wykonania: Śliwki namoczyć we wrzątku na kilkanaście minut. Wątróbkę oczyścić z błon i żył, wypłakać, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Jabłka podzielić na cząstki, usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki umieścić…
Tag: z cielęciny
Zupy
Zupa cytrynowa
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Cielęcina
Eskalopki cielęce z cytryną
by Malwina Krystek • • 0 Comments
Składniki: 4 filety cielęce 70 g mąki 1 łyżka oliwy 25 g masła starta skórka i sok z 1 cytryny ¾ szkl. wytrawnego białego wina ¾ szkl. bulionu 2 łyżki kaparów 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Filety lekko stłuc tłuczkiem po czym obtoczyć je w mace wymieszanej z przyprawami. Obsmażyć je na rozgrzanej…
Cielęcina
Goleń cielęca w białym winie
by Ola Korus • • 0 Comments
Składniki: 4 kawałki goleni cielęcej 150 g mąki 8 łyżek oliwy 25 g masła 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 gałązki rozmarynu 1 szkl. wytrawnego białego wina 400 g pomidorów 1 szkl. bulionu wołowego Sposób wykonania: Mięso oprószyć mąką po czym obsmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas…
Cielęcina
Steki cielęce z natką pietruszki
by Ilona Jałocha • • 0 Comments
Składniki: 6 sznycli szynki cielęcej Marynata: 5 ząbków czosnku skórka strata z 1 cytryny 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka startego imbiru 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Składniki podane na marynatę dokładnie ze sobą wymieszać. Mięso lekko zbić tłuczkiem i posmarować marynatą. Odstawić na pól godziny pod przykryciem w chłodne miejsce, Po…