Składniki: 6 ziemniaków 4 czerwone ugotowane buraki 3 ogórki kiszone 2 ogórki konserwowe 3-4 ząbki czosnku natka pietruszki sok z ½ cytryny 1 łyżka cukru sól, pieprz do smaku, 5 łyżek oleju Sposób przyrządzenia: Ziemniaki i buraki ugotować, ostudzić, pokroić w kostkę. Ogórki kiszone i konserwowe pokroić w grubszą kostkę. Czosnek zmiażdżyć, pietruszkę posiekać. Wszystkie…
Tag: z burakami
Sałatki
Sałatka z czerwonych buraków inaczej
by Regina Tomiak • • 0 Comments
Składniki: 5 ugotowanych czerwonych buraków 2 jabłka 20 dkg sera feta 2 ząbki czosnku 1 cytryna pęczek zielonej pietruszki oliwa sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ugotowane buraki kroimy w drobną kosteczkę .Jabłka kroimy w grubszą kostkę, ser rozkruszamy. Wszystkie składniki przekładamy do szklanej misy, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę .…
Sałatki
Kolorowa zimowa sałatka
by Ewelina Soroka • • 0 Comments
Składniki: 6 ziemniaków 4 czerwone ugotowane buraki 3 ogórki kiszone 2 ogórki konserwowe 3-4 ząbki czosnku natka pietruszki sok z ½ cytryny 1 łyżka cukru sól, pieprz do smaku, 5 łyżek oleju Sposób przyrządzenia: Ziemniaki i buraki ugotować, ostudzić, pokroić w kostkę. Ogórki kiszone i konserwowe pokroić w grubszą kostkę. Czosnek zmiażdżyć, pietruszkę posiekać. Wszystkie…
Sałatki
Sałatka z czerwonych buraków inaczej
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 5 ugotowanych czerwonych buraków 2 jabłka 20 dkg sera feta 2 ząbki czosnku 1 cytryna pęczek zielonej pietruszki oliwa sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ugotowane buraki kroimy w drobną kosteczkę .Jabłka kroimy w grubszą kostkę, ser rozkruszamy. Wszystkie składniki przekładamy do szklanej misy, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę .…
Przetwory domowe
Pasteryzowane buraczki
by albertos • • 0 Comments
Składniki: buraki ćwikłowe 5 kg czosnek 3 ząbki cebula 2 sztuki Zalewa: ocet 1,5 szklanki woda 1,5 szklanki cukier 3/4 szklanki ziele angielskie 5 ziaren pieprz ziarnisty 5 ziaren liść laurowy 2 sztuki Sposób przyrządzenia: Buraczki należy umyć, a następnie ugotować w skórkach. Po ugotowaniu należy je wystudzić, a następnie zetrzeć na tarce jarzynowej o…