Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z borowikami

Wieprzowina z borowikami

Składniki: 1 kg wieprzowiny ( łopatki) 50 dag borowików 1 puszka pomidorów w zalewie sól pieprz olej Sposób wykonania: Wieprzowinę pokroić na kawałki po czym podsmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas wrzucić borowiki. Pozostawić na ogniu ok. 15 minut po czym dodać przetarte pomidory razem z zalewą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać jeszcze…

Borowiki duszone w winie Weroniki P

Składniki: 50 dag borowików 150 ml wytrawnego białego wina 150 ml wody 2 łyżki soku  cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek oliwy 1 liść laurowy sól pieprz Sposób wykonania: Z oczyszczonych grzybów odciąć trzonki a kapelusze skropić sokiem z cytryny po czym wrzucamy je na patelnie z rozgrzaną oliwą i trzymamy na ogniu…

Makaron z borowikowym sosem

Składniki: 500 g makaronu 500 g grzybów 100 g chudego boczku 200 g topionego sera 200 g śmietany ½ pęczka natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. W między czasie boczek pokroić w kostkę i zarumienić go na patelni, wówczas go odstawić a na tą samą patelnie wrzucić pokrojone grzyby,…

Borowik

Borowiki są zazwyczaj duże i masywne. kapelusze mięsiste, półkuliste, a z wiekiem stają się spłaszczone. Skórka kapelusza sucha, gładka lub zamszowa, w różnych odcieniach koloru brązowego, ale także szarawa czy czerwonawa. Trzon masywny, walcowaty lub zgrubiały. Bywa pokryty siateczką lub ziarenkami, rzadziej gładki. Miąższ biały do żółtego, u niektórych gatunków błękitniejący lub siniejący o smaku…

Polędwica wołowa z borowikami w śmietanowym sosie

Składniki: 60 dkg polędwicy wołowej 25 dkg niedużych borowików lub podgrzybków brunatnych 2 cebule 3 łyżki masła 1 szklanka śmietany kilka kropel sosu tabasco sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umytą i osuszoną polędwice pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm, lekko rozbić dłonią. Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Oczyszczone grzyby pokroić w plastry wraz…