Składniki: 50 dag boczniaka 3 łyżki masła 1 cebulę 75ml białego wina 1 szkl. rosołu 1 ząbek czosnku ¼ szkl. śmietany 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Z grzybów odciąć trzonki a kapelusze wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem, podsmażyć po czym grzyby wyjąć a na tą samą patelnie wrzucić posiekaną cebulę oraz…
Tag: z boczniakami
Barszcz Czewony
Barszcz czerwony z boczniakami
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg białej kapusty 1 duży czerwony burak 1 marchewka 2 ziemniaki 10 dkg boczniaków 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 3% liść laurowy sól, pieprz 1 litr wywaru mięsnego Sposób przyrządzenia: Kapustę, obrany burak, cebulę i marchewkę pokroić w słomkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Boczniaki jeśli małe pozostawić w całości,…
Boczniaki
Placuch z boczniakami
by edison • • 1 Comment
Składniki: 35 dag boczniaków, 4 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 20 ml śmietany 12%, 4 łyżki masła, 1 łyżka szczypiorku, sól, słodka papryka Sposób przygotowania: Grzyby oczyścić osączyć i pokroić w paski. Jajka ze śmietaną ubić, doprawić solą i dodać mąkę.Boczniaki smażyć na maśle ok.5 min.wlać jajka, posypać papryką, posypać szczypiorkiem. Wstawić na 2-3 min.…
Boczniaki
Boczniaki w jajecznicy
by Max • • 6 komentarzy
Składniki: 25 dkg boczniaków 1 cebula masło do smażenia 3-4 jajka ½ szklanki mleka Sposób przyrządzenia: Boczniaki umyć ( nie moczyć ), pokroić w paseczki. Cebule pokroić w ćwiartki i zeszklić na roztopionym maśle. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości. Jaja wybić do miseczki, wlać mleko i rozkłócić. Jaja wlać na patelnie…
Boczniaki
Boczniak.
by tinca • • 5 komentarzy
Boczniak ostrygowaty Kapelusz średnicy od 5 do 15 cm ma kształt półkolisty lub muszlowaty. Kapelusze rozpościerają się szeroko i można zauważyć wcięcie ponad nasadą trzonu tak, jak gdyby trzon chciał ciągnąć kapelusz do dołu. Skórka całkiem gładka, naga, błyszcząca, w odcieniu czarnofioletowym lub tupkowatoszaroniebieskim, często jednak z zabarwieniem szarobrunatnym lub szarym. Blaszki mniej lub bardziej…