Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Boczniak.

Boczniak ostrygowaty
Kapelusz średnicy od 5 do 15 cm ma kształt półkolisty lub muszlowaty. Kapelusze rozpościerają się szeroko i można zauważyć wcięcie ponad nasadą trzonu tak, jak gdyby trzon chciał ciągnąć kapelusz do dołu. Skórka całkiem gładka, naga, błyszcząca, w odcieniu czarnofioletowym lub tupkowatoszaroniebieskim, często jednak z zabarwieniem szarobrunatnym lub szarym. Blaszki mniej lub bardziej gęsto ustawione, o bardzo różnych długościach, blisko trzonu połączone poprzecznymi żyłkami, zwężają się ku brzegowi i nieco zbiegają po trzonie. Są koloru kremowobiaławego, później kości słoniowej. Bardzo krótki, białawy trzon przeważnie ustawiony bocznie, często pokryty odstającymi strzępkami grzybni. U wielu boczniaków ostrygowatych często nie można się doszukać trzonu, w najlepszym razie jest tylko niewyraźna nasada. Miąższ biały, gruby, u młodych delikatny, później łykowaty i włóknisty, pachnie i smakuje przyjemnie.

Występowanie: boczniak ostrygowaty jest szeroko rozpowszechniony; rośnie przeważnie saprofitycznie lub jako pasożyt na drzewach liściastych, rzadziej iglastych, często w gęsto stłoczonych pęczkach ustawionych dachówkowato jeden nad drugim. Owocniki pojawiają się przeważnie w dwóch rzutach od września do grudnia i na wiosnę. U nas pospolity.
Możliwość popełnienia pomyłki: istnieje kilka odmian barwnych tego gatunku. Z tego powodu niektórzy autorzy wyróżnili odrębne 3 gatunki: np. P. pulmonarius ma jaśniejsze kapelusze i żółknący miąższ o słabym zapachu anyżku.
Zastosowanie: jadalny.
Uwagi ogólne: grzyby te są hodowane w dużych ilościach. Rosną na drewnie bukowym i topolowym, na słomie i innych substratach roślinnych. Również amatorzy mogą je hodować z dobrym rezultatem. Stanowią one ekwiwalent dla świeżych grzybów leśnych.

 

 

5 comments for “Boczniak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *