Składniki: 1 kg agrestu ½ l wódki ½ l spirytusu 1 szkl cukru Sposób wykonania: Agrest dokładnie umyć, usuwając szypułki po czym lekko je rozgnieść i przełożyć do słoika. Zasypać je cukrem i zalać alkoholem. Szczelnie zakręcić i odstawić na dwa tygodnie w słoneczne miejsce. Co kilka dni poruszać delikatnie słojem. Po tym czasie agrestówkę…
Tag: z agrestu
Porady i Ciekawostki
Agrest w marynacie
by Grażyna Sawczuk • • 0 Comments
Składniki: 1 kg agrestu 1 szkl białego octu winnego 2 szkl wody ½ szkl cukru szczypta sol 1 listek laurowy kawałek kory cynamonu kilka goździków Sposób wykonania: Do rondelka wlać ocet winny. Dodać cynamon, goździki, listek laurowy, sól oraz cukier. Całość doprowadzić do wrzenia po czym przecedzić. Wówczas włożyć do zalewy oczyszczony agrest i gotować…
Konfitury
Konfitury z agrestu
by Elżbieta Żurawska • • 0 Comments
Składniki: 400 g agrestu 2 2/3 szkl. cukru 1 szkl. wody Sposób wykonania: Z wody i cukru ugotować syrop po czym wrzucić do niego owoce. Doprowadzić do wrzenia po czym smażyć na wolnym ogniu.
Przetwory domowe
Sok agrestowy
by AnkA • • 0 Comments
Składniki: 2 kg agrestu 30 dag cukru Sposób wykonania: Agrest rozdrobnić mikserem po czym zalać 1,2 wrzącej wody i doprowadzić do zagotowania, wówczas przecedzić i dodać cukier. Całość wymieszać i przelać do butelek. Pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze 75 stopni. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez AnkA
Dżemy
Dżem z czarnych porzeczek i agrestu
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg czarnych porzeczek 1 kg agrestu 80 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Owoce porzeczki i agrestu oczyścić z szypułek, wypłukać, odsączyć z wody. W dużym rondlu o grubym dnie rozgnieść porzeczki z cukrem, podgrzewać mieszając, a gdy chwilę się pogotuje dodać agrest. Gotować na małym ogniu przez 10 – 12 godzin stale mieszając i…