Składniki: 25 dag kurek 1/3 szkl białego wytrawnego wina 1 łyżka masła ½ kostki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Pokrojone grzyby przesmażyć na rozgrzanym maśle po czym dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Dokładnie wymieszać, wlać wino i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Trzymać na małym ogniu do odparowania i…
Tag: wytrawne wino
Listy
Udziec jagnięcy z rozmarynem
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1 udziec jagnięcy 20 ząbków czosnku 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 4 gałązek rozmarynu 1 szkl czerwonego wytrawnego wina sól pieprz Sposób wykonania: Udziec natrzeć pieprzem, rozmarynem oraz octem balsamicznym. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie mięso obsmażyć na rozgrzanej oliwie oraz maśle. Obsmażone mięso zdjąć…
Listy
Langustyki w pomidorach
by Małgorzata • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg świeżych langustynek 0,25 szkl oliwy 200 g pomidorów 5 ząbków czosnku 20 g bułki tartej 1 szkl białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Langustynki wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć około 3 minut. Po tym czasie dodać posiekaną natkę pietruszki oraz czosnek. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem…
Listy
Chłodnik z poziomek z wytrawnym winem
by Łucja • • 0 Comments
Składniki: 800 g poziomek 300 g cukru pudru 2 szkl białego wytrawnego wina 1 szkl słodkiej śmietanki Sposób wykonania: Poziomki podzielić na dwie części. Jedna przetrzeć przez sito a druga posypać polową cukru i odstawić. Do przetartej części wlać wino i wsypać resztę cukru. Całość dokładnie wymieszać po czym dodać drugą część poziomek. Ponownie wymieszać…
Listy
Pstrągi po wiedeńsku
by Magda • • 0 Comments
Składniki: 4 pstrągi 30 g masła 100 g cebuli ½ szkl białego wytrawnego wina 60 g marchwi 60 g pietruszki 30 g selera ½ cytryny parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól Sposób wykonania: Obrane warzywa pokroić w kostkę po czym zalać 5 szklankami wody i gotować 1 minut. Po tym czasie dodać sprawione i…