Składniki:
- 2 wiązki szparagów
- 1 szkl białego wytrawnego wina
- 1,5 l wywaru z cielęciny
- 2 żółtka
- ½ szkl śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- sól
- pieprz
Składniki: 1 szklanka białego sosu 1 żółtko jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka wytrawnego białego wina 1 łyżeczka masła sok z cytryny, sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Do zimnego białego sosu dodać wszystkie składniki z wyjątkiem przypraw. Powoli podgrzewać cały czas mieszając aż masło się rozpuści, skorygować smak przyprawami, przecedzić przez sito…
Składniki: 2 szkl tradycyjnego rosołu 2 szkl. białego wytrawnego wina 2 szkl słodkiej śmietanki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz cukier Sposób wykonania: Do rosołu wlać wino oraz śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Całość mocno podgrzać ale nie doprowadzić do wrzenia. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
Składniki: 1 arbuz 100 ml soku jabłkowego 2 łyżki cukru 2 butelki białego wytrawnego wina 2 butelki wina musującego Sposób wykonania: Z miąższu arbuza wydrążyć specjalną łyżeczką miąższ. Wlać do niego sok jabłkowy i białe wino oraz dodać cukier. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wlać wino musujące.
Składniki: 750 g truskawek 75 g cukru 1 cytryny 1 pomarańcza 1 butelka białego wytrawnego wina 1 butelka wina musującego Sposób wykonania: Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem. Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok i przelać do truskawek. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wlać wino i odstawić ponownie na…