Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wypieki

Placek drożdżowy z truskawami

Składniki: ½ kg mąki 1 kostka masła 10 dag cukru pudru 2 dag drożdży 4 żółtka 1 kg truskawek 1 szkl cukru tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób wykonania: Masło posiekać razem z mąką oraz cukrem pudrem, wówczas dodać żółtka oraz pokruszone drożdże. Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Wówczas ciasto rozwałkować i przełożyć…

Biszkopt wiedeński

Składniki: 2 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 1 szkl cukru 20 dag masła 2 łyżki kwaśnej śmietany masło i bułka tarta do formy bakalie   Sposób wykonania: Jajka ucierać razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Gdy powstanie już gładkie…

Ciasto magdalenki

Składniki: 3 szkl mąki 3 łyżki proszku do pieczenia 1 szkl mleka ½ szkl oliwy z oliwek 3 jajka 1 szkl cukru cukier waniliowy tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób wykonania: Do jajek dodać cukier i całość ucierać. W trakcie ucierania dodawać stopniowo mąkę wymieszana  proszkiem do pieczenia, mleko oraz oliwę z oliwek. Pod…

Ciasteczka z jabłkami i serem

Składniki: ½ kg mąki ½ kg masła ½ kg chudego sera 4 jabłka szczypta soli cukier puder Sposób wykonania: Masło posiekać razem z mąką po czym dodać utarty ser twarogowy i całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto, które rozwałkować i pokroić na kwadraty. Następnie jabłka obrać pokroić na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne. Na każdym…

Makowy piegus

Składniki: 40 dag mąki 1 kostka masła 1 ½ szkl cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl maku 1 szkl mleka tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób wykonania: Do mleka wrzucić masło, zagotować i odstawić do ostygnięcia. W między czasie żółtka z dodatkiem cukru utrzeć na gładką masę po czym nie…