Składniki:
- 40 dag mąki
- 1 kostka masła
- 1 ½ szkl cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl maku
- 1 szkl mleka
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Sposób wykonania:
Do mleka wrzucić masło, zagotować i odstawić do ostygnięcia.
W między czasie żółtka z dodatkiem cukru utrzeć na gładką masę po czym nie przerywając ucierania wsypywać stopniowo mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać po czym wlać mleko oraz włożyć opłukany i osuszony mak.
Ponownie wymieszać na jednolite ciasto i na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.