Składniki: 600 g polędwicy wołowej 2 cebule 4 łyżki sklarowanego masła sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczaną polędwicę pokroić na 4 części a cebulę pokroić w krążki, które przyrumienić na części tłuszczu. Wówczas cebulę wyjąć a na tą samą patelni wrzucić mięso oraz resztę masła. Oprószyć go solą oraz pieprzem. Po usmażeniu rozłożyć na nim krzaki…
Tag: wołowe
Listy
Befsztyki smażone
by Marzena Zięba • • 0 Comments
Składniki: 600 g polędwicy wołowej 2 łyki sklarowanego masła pieprz Sposób wykonania: Oczyszczaną polędwicę pokroić na 4 części, które oprószyć pieprzem. Następnie smażyć na rozgrzanym maśle.
Listy
Smażone nerki wieprzowe z pomidorami
by Teresa Niemirycz • • 0 Comments
Składniki: 4 nerki wieprzowe lub cielęce 2 pomidory mąka olej sól, pieprz do smaku posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Nerki umyć, przekroić je na połowę, zalać zimną wodą, odstawić na 3 godziny kilkakrotnie zmieniając wodę. Z wymoczonych nerek wyciąć białe części. Tak przygotowane nerki pokroić w poprzek na plastry, przyprawić, obtoczyć w mące, smażyć z…
Listy
Ozór wołowy w sosie jabłkowym
by Teresa Niemirycz • • 0 Comments
Składniki: ozór wołowy lub ozorki wieprzowe 1 korzeń pietruszki 1 cebula 1 marchewka kawałek selera liść laurowy, ziele angielski do smaku sól, pieprz Sos: 2 kwaśne jabłka 3 łyżki czerwonego, wytrawnego wina szczypta otartej z cytryny skórki sól, biały pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Ozór dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Zalać wrzątkiem, chwilę gotować,…
Listy
Ozór wołowy w sosie orzechowym
by Teresa Niemirycz • • 0 Comments
Składniki: ozór wołowy lub ozorki wieprzowe 1 korzeń pietruszki 1 cebula 1 marchewka kawałek selera liść laurowy, ziele angielski do smaku sól, pieprz Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka bulionu wołowego ¼ szklanki rodzynek ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich szczypta skórki otartej z cytryny 3 łyżki soku cytrynowego sól, pieprz, cukier do…