Składniki:
- 1 kawałek z rostbefu
- ¼ szkl. kwaśnej śmietany
- ¼ szkl. majonezu
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- sól
- pieprz
Składniki: 1 kg wołowiny pieczeniowej (kulka) 10 dag całych migdałów 10 suszonych śliwek 2-3 łyżki powideł z węgierek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu olej przyprawy kilka ziaren jałowca Sposób przyrządzenia: Migdały zalać ciepłą woda i obrać ze skórki. Zewnętrzną stronę wołowiny ponakłuwać i nadziewać migdałami , całość powinna wyglądać jak jeż z…
Składniki: • 1 kg wołowiny • 10-20 dag słoniny wieprzowej • 2 szalotki • 3 ząbki czosnku • 1 jajko • 2 łyżki mąki • 2 ½ łyżki cynamonu • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej • ½ szkl. suszonych porzeczek • ½ szkl. orzechów pistacjowych • sól • pieprz Sposób wykonania: Mięso oraz słoninę zemleć…
Składniki: 1 łyżeczka oliwy z oliwek 3 kromki czerstwego chleba 1 żółta cebula 1 szalotka 4 ząbki czosnku ½ szkl. orzechów włoskich 3 gałązki tymianku 70 dag mielonej wołowiny 1 jajko ¼ szkl. rodzynek 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki 1 ½ szkl. ziemniaczanego puree 2 szkl. ugotowanego na parze szpinaku Sposób wykonania:…
Składniki: 1,2 kg polędwicy wołowego ½ szkl. orzechów włoskich 1 ząbek czosnku ¼ szkl. oliwy z oliwek ½ szkl. czerwonego wytrawnego wina pieprz Sposób wykonania: Polędwice pokroić na cienkie plasterki, które nabić na patyczki szaszłykowe po czym ułożyć je na blasze do pieczenia tak aby żaden z nich nie leżał płasko. Następnie posiekane orzechy zmiksować…