Składniki: • 400 g wołowiny • 1 cebula • 2 pory • 1 goździk • ½ selera • 2 marchwie • 1 kalafior • 3 ziarenka pieprzu Sposób wykonania: Mięso zalać osoloną wodą i gotować ok. 1godz., dodać obraną cebulę, wrzucić ziarenka pieprzu oraz goździk, obrane i pokrojone marchewki, seler i pory. Po nie długim…
Tag: wołowe
Wołowina
Wołowina w porach i pomidorach
by Damian • • 0 Comments
Składniki: 500 g gotowanej wołowiny 4 łyżki oliwy z oliwek 4 pory 250 ml bulionu wołowego 350 g pomidorów sól pieprz Sposób wykonania: Pory pokroić po czym podsmażyć je na rozgrzanej oliwie, wówczas wlać bulion i trzymać na ogniu pod przykryciem zostawiając małą szparę do momentu, aż płyn cały odpruje. Następnie dodać mięso pokrojone na…
Wołowina
Wołowe roladki z czosnkiem i cebulką
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 500-700g wołowiny 1 główka czosnku 1-2 cebule 4-6 łyżek masła sól pieprz Sposób wykonania: Wołowinę pokroić na cienkie plasterki, które lekko zbić tłuczkiem. Następnie czosnek oraz cebule posiekać i ułożyć na plastrach mięsa. Oprószyć całość solą oraz pieprzem zawinąć mięso w ruloniki, które obwiązać nitką. Usmażyć roladki na rozgrzanym maśle. Przepis nadesłany na Wiosenny…
Wołowina
Bitki wołowe
by Renata Fima • • 0 Comments
Składniki:
- 60 dag wołowiny bez kości (zrazowa, pieczeń)
- 15 dag pieczarek
- 10 dag cebuli
- 1 szklanka chudego rosołu wołowego
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego
- 15 dag łodygi selera naciowego
- 10 dag papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokrajać w plastry, zbić tłuczkiem, formując owalne bitki, oprószyć pieprzem. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, posolić. Ogrzewać na małym ogniu, mieszając. Pieczarki umyć, oczyścić, pokrajać w kostka, dodać do miękkiej, żółknącej cebuli, wymieszać, dodać mięso, dodać trochę wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu. Seler i paprykę umyć, seler oczyścić z włókien (tak jak rabarbar), pokrajać w plasterki. Paprykę oczyścić z nasion, pokrajać w makaronik. Seler i paprykę dodać do duszącego się mięsa, posolić, podlać rosołem. Udusić do miękkości. Pod koniec dodać sos sojowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Uduszone mięso razem z warzywami wyłożyć na ogrzany półmisek. Podawać z ziemniakami pieczonymi (1-2 szt. na porcję) i z surówkami.
Przepis nadesłany na konkurs „Wiosenny konkurs wegetariański” przez rfima