Składniki: 1 kg wołowiny 9 łyżek masła 3-4 łyżki gęstej śmietany 2 cebule sól pieprz ½ szkl. mąki Sposób wykonania: Wołowinę pokroić na mniejsze kawałki, które rozbić tłuczkiem po czym oprószyć solą i obtoczyć w mace. Następnie posiekaną cebule zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, wówczas włożyć do niej mięso. Całość oprószyć pieprzem i trzymać na ogniu…
Tag: wołowe
Wołowina
Roladki wołowe ze słoniną
by Magda Nocoń • • 0 Comments
Składniki: 600 g wołowiny 100 g słoniny 4-6 łyżek masła 5-7 ząbków czosnku sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso pokroić w plastry, które zbić tłuczkiem po czym oprószyć je solą oraz pieprzem. Następnie słoninę pokroić w cienkie plastry i natrzeć rozgniecionym czosnkiem oraz solą. Na każdym plastrze mięsa rozłożyć plaster słoniny. Wszystkie roladki pozawijać…
Wołowina
Wołowina z ziemniakami i grzybami w śmietanie
by Beata Półtorak • • 0 Comments
Składniki: 700 g wołowiny 500 g świeżych grzybów 3 cebule 6-8 zmieników 4 łyżki masła sól 1 szkl. śmietany Sposób wykonania: Mięso pokroić na kawałki a cebulę posiekać i podsmażyć całość na rozgrzanym tłuszczu. W między czasie posiekać grzyby i pokroić ziemniaki. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać je grzybami i ziemniakami. Na koniec…
Wołowina
Wołowina smażona w sosie pomidorowym
by Beata • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wołowiny 3-4 cebule 1½ szkl. koncentratu pomidorowego 100-120 g smalcu sól pieprz Sposób wykonania: Wołowinę pokroić w słupki, które oprószyć solą oraz pieprzem po czym usmażyć na miękko. W między czasie posiekać cebulę, którą zeszklić i dodać do mięsa razem z koncentratem pomidorowym. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez…
Wołowina
Befsztyki w słoninie
by Krzysztof • • 0 Comments
Składniki: 600-800 g polędwicy wołowej 100-150 g słoniny ½- 1 główka czosnku 4-6 łyżki tłuszczu sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Polędwicę pokroić w plastry, które zbić tłuczkiem. Następnie słoninę pokroić paseczki, które posmarować rozgniecionym czosnkiem. Płaty mięsa owinąć słoniną i obwiązać nitką. Usmażyć na rozgrzanej patelni. Przed podaniem usunąć nitki. Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie…