Składniki: 1 kg mostka wołowego średnia cebula 2 łyżki sosu sojowego olej 2 łyżki cukru 3 łyżki wódki łyżka pokrojonej skórki pomarańczowej kawałek imbiru o dł. 1 cm Sposób przygotowania: Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Skórkę pomarańczową moczyć 30 minut w ciepłej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Imbir oczyścić, zetrzeć na…
Tag: wołowe
Wołowina
Tadżin z kuskusem po tunezyjsku
by Agata Konopka • • 0 Comments
Wołowina
Mięsne kulki po tajsku
by Marzena • • 0 Comments
Składniki:
- 70 dag. mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- olej
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 5 szalotek
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki chilli
Sos:
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- łyżka octu winnego
- 1/4 łyżeczki chilli w proszku
- 2 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki kolendry w proszku.
Wołowina
Mięsne dranie
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 6 ziemniaków większych 300 g mięsa mielonego 1 cebula 2 jaja 2 kopiaste łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso przyprawić, dodać połowę drobno posiekanej cebuli, sól, pieprz, wymieszać. Zemniaki obrać, ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jaja, szczyptę soli, mąkę, wymieszać. Na patelnię wlać olej, wykładać łyżką ciasto ziemniaczane, następnie…
Wołowina
Czeski gulasz
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 2 grube parówki 5 -6 ziemniaków papryka w proszku kminek kostka rosołowa trochę mąki do zagęszczenia sól, pieprz Przygotowanie: Parówki kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Troszkę podsmażamy i posypujemy obficie papryką. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy wszystko wodą. Wrzucamy kostkę rosołową, dużo kminku, sól i pieprz do…