Składniki: ½ kg wołowiny 1 łyżeczka rozmarynu 5 łyżek oliwy 2/3 szklanki białego wina 2 łyżki kaparów sól, pieprz, cukier do smaku 1 łyżka szczypiorku 1 łyżka skórki z cytryny Sposób wykonania: Wołowinę umyć, osuszyć, natrzeć rozmarynem, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na oliwie, wlać wino, przykryć i dusić mięso 25 minut, kilka razy obracając.…
Tag: wołowe
Listy
Żeberka wołowe w piwie, pachnące tymiankiem
by Dagmara • • 0 Comments
Listy
Zrazy wołowe z kaszą gryczaną Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: ½ kg wołowiny 4 łyżki śmietany łyżka smalcu 3 łyżki mąki sól, pieprz do smaku Farsz: 1/3 szklanki kaszy gryczanej kilka suszonych grzybków łyżka masła sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Grzyby namoczyć na noc. Mięso wołowe rozbić na plastry, oprószyć przyprawami do smaku. Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Surowe żółtko utrzeć z masłem,…
Listy
Makaron rurki z farszem na ostro Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 16 makaronowych grubych rurek puszka rozgniecionych pomidorów 3 posiekane ząbki czosnku ½ kg mięsa wołowego włoszczyzna z rosołu 1 cebula 1 papryczka chili 2 łyżki oleju suszona bazylia i oregano sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, osączyć. Cebulę obrać, posiekać, z papryczki usunąć gniazda nasienne, posiekać,…