Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: włoszczyzna

Kura w groszku

Składniki: • 1kurczę • 50dag groszku • 25dag włoszczyzny • 5dag cebuli • 1łyżka posiekanej natki pietruszki • sól Sposób przygotowania: Kurę ugotować w osolonej wodzie. W między czasie na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać kurczę razem z obraną i pokrojoną włoszczyzną i pozostawić na ogniu do miękkości skalników. Pod koniec dodać groszek.…

Rosół po beskidzku

Składniki: 1 kg ziemniaków Skrzydło z indyka Włoszczyzna (marchew, pietruszka +nać, seler i  por) 1 średnia cebula Świeży Lubczyk Vegeta Pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na połówki i ugotować w oddzielnym garnku w lekko osolonej wodzie. Do garnka na rosół wrzucić skrzydło z indyka (najpierw przekroić je na zgięciu) i doprawiwszy łyżeczką Vegety…

Dorsz z włoszczyzną

Składniki: 4 dzwonki dorsza cytryna sos worcaster sól biały pieprz włoszczyzna 8 łyżek białego wina Sposób przyrządzenia: Sokiem wyciśniętym z połowy cytryny polać dzwonki ryby. Skropić je też sosem worcester i posypać solą. Drugą połówkę cytryny pokroić w plasterki. Marchewki, pietruszkę i selera pokroić w kostkę. Pora w średniej grubości krążki. Pokrojone warzywa oprócz pora…

Zupa grecka z kurczakiem

Składniki: 1 kurczak (ok. 1,5 kg) 1 pęczek włoszczyzny 2 cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz 100 g ryżu 125 g śmietany 2 łyżki soku cytrynowego 1/2 pęczka bazylii Sposób przyrządzenia: Włoszczyznę oczyścić, umyć. Cebulę i czosnek obrać. Kurczaka opłukać, osuszyć, włożyć do garnka, zalać 2 l wody. Dodać warzywa, cebulę i czosnek, posolić. Gotować…