Składniki: 600 ml czerwonego wytrawnego wina 400 ml wody 13 dag cukru skórka starta z 2 pomarańczy kawałek cynamonu 34 goździki 30 dag wiśni 200 ml soku z czarnych porzeczek Sposób wykonania; Wino wymieszać z wodą, cynamon, skórką pomarańczową, cukrem oraz goździkami po czym doprowadzić do wrzenia. Trzymać na małym ogniu około 10 minut. Po…
Tag: wiśnie
Pstrąg
Pstrąg pieczony z sosem winnym
by Ewelina Bednarek • • 0 Comments
Składniki: 4 filety pstrąga 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka mięty 1 łyżeczka bazylii 1 cytryna 20 dag wiśni ½ łyżeczki cukru 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka masła sól biały pieprz Sposób wykonania: Z foli aluminiowej wyciąć 4 prostokąty, każdy z nich posmarować olejem i ułożyć na nich kawałek ryby. Oprószyć ją solą, pieprzem,…
Nalewki
Nalewka z aronii
by Katarzyna Czajkowska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg aronii 2 l wody 10 lisci wiśni 5 dag cukru 1 l spirytusu Sposób wykonania: Wiśnie i aronie zalać 2 litrami wody po czym gotować około 30 minut. Odstawić na 24 godzin. Po tym czasie całość przecedzić i dodać cukier oraz spirytus. Całość dokładnie wymieszać i przelać do butelek. Nadaje się do…
Owoce
Kompot z agrestu i wiśni
by Basia Baranowska • • 0 Comments
Składniki: 150 g agrestu 150 g wiśni ½ szkl. cukru 3 szkl. wody Sposób wykonania:Owoce oczyścić po czym z wiśni usunąć pestki.Następnie wodę zagotować z dodatkiem cukru, wówczas wrzucić do niej owoce i jeszcze raz zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Maliny
Owoce w sosie malinowym
by albertos • • 0 Comments
Składniki: truskawki 20 dag czerwone porzeczki 10 dag cukier puder wiśnie 20 dag brzoskwinia 1 sztuka sok z cytryny 1 sztuka maliny 10 dag cukier waniliowy 1 torebka likier pomarańczowy 10 ml Sposób przyrządzenia:Owoce należy dokładnie umyć, truskawki i porzeczki posypać cukrem iwymieszać. Wiśnię należy oczyścić z pestek, zaś brzoskwinię pokroić nacząsteczki, usunąć z niej…