Składniki: 2 łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki wody 2 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki octu z wina ryżowego ½ łyżeczki mielonego pieprzu Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z wodą po czym dodać ocet z wina, sos sojowy, pieprz oraz chili. Całość dokładnie wymieszać. Następnie na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę. Po tym czasie wlać bulion,…
Tag: wino ryżowe
Listy
Jajecznica z pomidorami na sposób Chiński
by Weronika Kwaśnik • • 0 Comments
Listy
Azjatycka przekąska z kurczaka
by Katrzyna Kizior • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg filetów z kurczaka pokrojonych w grubą kostkę 1 białko mąka kukurydziana olej do głębokiego smażenia Marynata: 1 łyżka wina ryżowego 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki przyprawy Pięć smaków sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty i mięso wymieszać w miseczce, odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Białko zmiksować. Obsączone…
Sosy
Sos do owoców
by Iwona Grzeszczak • • 0 Comments
Składniki: filiżanka wina ryżowego 1 filiżanka śmietany 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny szczypta soli pieprz olej Sposób wykonania: W rondelku na rozgrzanym oleju przesmażyć cukier, gdy powstanie karmel, wlewać stopniowo wino, sok z cytryny oraz śmietanę cały czas mieszając. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Marynaty
Marynata z pięciu przypraw
by Grażyna Jodłowska • • 0 Comments
Składniki: 1/3 szkl. posiekanego pora ¼ szkl. sosu tamari ¼ szkl. wina ryżowego 1 łyżeczka startej skórki z limonki 2 łyżki startego imbiru 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżeczki przyprawy orientalnej Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać.