Składniki: 1 kg mąki 4 jajka 1 łyżeczka soli 1 szkl wody Sposób wykonania; Do mąki wbić jajka i dodać sól. Następnie całość zagniatać dolewając odrobinę wody. Dokładnie wyrobić po czym rozwałkować ciasto. Oprószyć delikatnie mąką i odstawić na chwile aby ciasto się wysuszyło. Wówczas zwinąć je w rulony i pokroić w paski. Ugotować w…
Tag: Wigilia
Listy
Złoty smażony karp
by Marek Niedźwiedzki • • 0 Comments
Składniki karp ½ kostki masła 2 jajka 2 łyżki mąki 3 łyżki bułki tartej sól pieprz Sposób wykonania: Karpia oczyścić i pokroić na mniejsze porcje, które oprószyć solą i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie obtoczyć je w mące, roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej, Smażyć z obu stron na złoty…
Listy
Karp duszony w piwie
by Kinga Karbownik • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karpia 2 cebule 1 marchewka 3 łyżki masła ½ l ciemnego piwa 10 dag suszonego piernika 2 goździki sok z ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle po czym dodać marchewkę startą na tarce. Chwilę trzymać na ogniu po czym dodać karpia pokrojonego na kawałki. Doprawić…
Listy
Karasie duszone w śmietanie
by Iza Błażejczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karasi 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki mąki ½ szkl śmietany 1 szkl bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania: Karasie podzielić na porcje, które oprószyć solą oraz mąką i przesmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zarumienią wlać bulion i trzymać na…