Składniki: 50 dkg nerek wieprzowych lub cielęcych 50 dkg ziemniaków 1 korzeń pietruszki 1 korzeń marchewki 1 cebula 1 szklanka czerwonego wina 5 dkg blanszowanych pieczarek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Nerki umyć, przekroić je na połowę, zalać zimną wodą, odstawić na 3 godziny kilkakrotnie zmieniając wodę. Z wymoczonych nerek wyciąć białe części, zalać wodą, doprowadzić…
Tag: wieprzowina
Listy
Pieczony boczek z cebulą
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 8 cebul 8 szt. plasterków wędzonego boczku łyżka oleju kminek sól Przygotowanie: Cebulę obgotować przez 1 min. w osolonej wrzącej wodzie, osączyć, osuszyć. Plasterki boczku posypać z jednej strony kminkiem, położyć na każdym cebulkę, owinąć szczelnie boczkiem, spiąć wykałaczką, wbijając ją na sztorc, układać jeden obok drugiego w płaskim naczyniu wysmarowanym olejem. Wstawić do…
Listy
Żeberka w miodowym sosie
by Marzena Gad • • 0 Comments
Listy
Polędwiczki z morelami
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 20 dag. moreli kostka rosołowa pieprz sól 4 łyżki oleju rozmaryn Przygotowanie: Mięso posyp solą i pieprzem, skrop olejem i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Morele zalej szklanką przygotowanego rosołu i odstaw ,aby zmiękły. Postaw na gaz, dolej jeszcze szklankę rosołu, ugotuj ,odparuj i przypraw do smaku. Polędwiczki zapiekaj 20…