Składniki: 4 szklanki ziemniaków purée 1 puszka kukurydzy ½ kg resztek pieczonej mielonej wieprzowiny 3-4 kulki masła Sposób wykonania: Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C. Ugotować ziemniaki i rozetrzeć. Na małej patelni podgrzać kukurydzę. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, kukurydzę i mielone mięso, kończąc warstwą ziemniaków. Na wierzchu ułożyć kulki masła i piec…
Tag: wieprzowe
Listy
Pieczeń wieprzowa z kukurydzą i pieczarkami
by Darek • • 0 Comments
Składniki: 2 kg karkówki 1 słoik ogórków konserwowych 1 słoik mini kukurydzy sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Mięso opłukać, dokładnie osuszyć, posolić, oprószyć solą i pieprzem. Piec 2 ½ godziny w temperaturze 175 stopni C. W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewać mięso wodą/ około 2 szklanki/. Większe ogórki przekroić na połówki. Pieczeń podawać…
Listy
Wieprzowina z grzybami w pomidorach
by Paulina • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wieprzowiny bez kości/ łopatka/ ½ kg borowików/ mogą być mieszane leśne/ 1 puszka całych pomidorów w zalewie sól, pieprz do smaku olej Sposób wykonania: Wieprzowinę umyć, osuszyć i pokroić na kawałki, zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać pokrojone borowiki, poddusić około 15 minut, dodać przetarte pomidory wraz z zalewą. Doprawić do smaku solą…
Listy
Żeberka w słodkiej kapuście i ziołach Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 1 kg żeberek 1 średnia główka kapusty 3 średnie marchewki 1 duża cebula zioła/ rozmaryn, tymianek, jałowiec, majeranek/ sól, pieprz ziołowy do smaku 1 łyżeczka kminku Sposób wykonania: Żeberka umyć, osuszyć , podzielić na porcje, obtoczyć w ziołach, oprószyć solą i pieprzem do smaku. Kapustę oczyścić, oderwać 4 liście, pozostałe poszatkować. Dno brytfanki wyłożyć…
Listy
Makaronowy torcik Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 40 dkg pieczonej łopatki 40 dkg makaronu muszelki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta ½ kg pieczarek 2 łyżki przecieru pomidorowego 35 dkg startego żółtego sera Gouda sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju Sposób wykonania: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, osączyć, podsmażyć na oleju, wymieszać z przecierem pomidorowym. Łopatkę pociąć na…